![](http://altinsayfaegitim.com/assets/uploads/media-uploader/151663025503.png)
- Anlayarak Hızlı Okuma
- Dikkati artırma
- Odaklanmayı artırma
- Konsantrasyonu geliştirme
Günlük hayatımızın koşturmacasında gözden kaçırdığımız o kadar çok şey vardır ki, siz onu fark edinceye kadar varlığından haberdar olamazsınız.
Zaman o kadar hızlı ilerler ki, çoğunlukla yapacaklarımız bitmeden gün bitmiş olur. Böylece ertelemeler başlar, bir erteleme diğer ertelemeyi tetikler ve bir bakarsınız ki, sizi bekleyen ertelenmiş işler dağıyla karşı karşıya kalmışsınız.
Bazen bir film izlerken, bazen bir arkadaşınızla sohbet halindeyken, bir kitap okuyorken, yoğun iş temposunda konsantrasyonunuzu bozmadan işi noktalamaya çalışırken, mutfakta yemek hazırlarken ya da ev temizliği yaparken… o ufak tefek ayrıntıları gözden kaçırdığın oldu mu hiç?
Örneğin; film karesinde cinayeti işleyen katilin yaptığı o küçük hata ayrıntısını görmediğin bir filmin finalinde bağlantı kurman zor olacağı için film tadını yitirmiş olur. Küçük bir detay ama filmin tadı.
Arkadaşın seslenir ya “hey kuzum sen beni dinlemiyor musun” diye ve birden irkilirsin dikkat kesilirsin ya. Peki o ana kadar arkadaşının anlattıklarında gözden kaçırdıkların neydi acaba?
Okuduğun kitapta gözden kaçırdığın bir şehir, eşya ya da kişi yüzünden tüm kurguya yabancı kalıp kitaba en baştan başlamak vakit kaybı değil midir?
Sabah tüm detayları düşünüp başladığınız yoğun iş temposunda yapılması öncelikli her şeyi yaptığınızdan emin bir şekilde mesainin bitmesine odaklanmış kahvenizi yudumlarken, çıkmanıza çeyrek kala yapmadığınızı fark ettiğiniz o küçük işler, öncesinde yaptıklarınızı anlamsız kıldıysa…
Mutfağınızda yemeğinizi hazırlamaya başlayıp oldukça güzel bir iş çıkardığınızı düşündüğünüzde bir şeylerin unutulduğunu fark etmek nasıl bir duygudur?
Peki ya öğrenci iseniz işiniz daha da zordur elbette. Hele bir de LGS, YKS, KPSS, DGS, ALES, TUS, DUS, EUS, YDS gibi sınavlardan birisine hazırlık yapıyorsanız işiniz daha da zor öyle değil mi? Tüm dersleri bir robot edasıyla dikkatle takip etmek, sonrasında gittiğiniz özel kurs veya özel dersi aynı tempoda devam ettirmek, sonrasında eve gelindiğinde her bir kelimeyi, formülü kanıksamaya çalışmakla geçecek günleriniz var demektir. Öyle ya, bir soru kökünü yanlış okumaktan ya da işlemlerde sonuca giden yolu bulduğunuz halde küçük işlem hatalarından dolayı bir soruyla o çok istediğiniz üniversitenin bölümüne yerleşememiş olmak, atanamamış olmak, uzmanlığı kaybetmek vb!... Şimdi bu kitabın her bir kelimesini ziyan etmeden okumaya, tüm uygulamaları içselleştirerek yapmaya hazırlayın kendinizi. Son sayfayı da okuduğunuzda artık siz o eski siz olamayacaksınız. Kendinize ve bana güvenin.
Belki de artık orta yaş üzerine çıkmış ve hayatın tam da tadına varmış, torunlarıyla vakit geçirmekten oldukça keyif alan ebeveynleriz, kim bilir. Parkta torununuzla oynarken bir anda adını hatırlayamadınız, komşunuz zile bastı, açtınız kapıyı ama tanıyamadınız, kızınızı unuttunuz, oğlunuzu hatırlayamadınız… Alzheimer Hastalığı artık sizi de esir almaya başladı demektir.
Tüm bu anlatımlarımın özünde sizlere aslında şunların önemini vurgulamaya çalıştım:
Dikkatimizi artırmak
Odaklanmamızı artırmak
Konsantrasyonumuzu artırmak
Dinginliğimizi artırmak
Farkındalığımızı artırmak
Otokontrolümüzü artırmak
Zihin gücümüzü artırmak
Reflekslerimizi artırmak…
İşte tüm bunların sonucunda ANLAYARAK HIZLI OKUMAK mümkün olmaktadır.
Evet, hızlı okuma teknikleri gördüğünüz gibi aslında bir dizi gelişimin sonucu olarak ortaya çıkacak bir durumdur. Bu süreci tamamladığınızda dikkati, konsantrasyonu, otokontrolü, dinginliği, odaklanmayı vb.. artırmış olarak hayatınıza devam edecek ve bunun size kattığı gücü hissederek yaşayacaksınız. Adım seslerinize yabancı olmayacak, bir tomurcuğu gözden kaçırmayacak, o kravatın uyumunu, küpelerin modelini her zamankinden daha kısa bir zamanda fark edeceksiniz. Artık daha hızlı okuyacak, daha çok anlayacak ve bilgi- kültür seviyenizi tavan noktaya çıkarabileceksiniz. Siz bunları yaparken de beyniniz de bu gelişime ayak uyduracak ve size başka başka kapılar açacaktır.
Alzheimer size belki de hiç uğramayacak...